Validatiestudie voor de scolioscoop Curve

Zelf net zo betrouwbaar meten als een arts

Als je op het spreekuur komt van je arts om je rug te laten controleren is de kans groot dat je rug gecontroleerd wordt met de scoliometer tijdens de buktest. Dit is de betrouwbaarste manier (de gouden standaard) om de rug te controleren zonder (röntgen)foto. De scolioscoop is een eenvoudige en goedkopere versie van deze scoliometer, waarmee je thuis dezelfde test kunt uitvoeren. Maar in het ziekenhuis wordt de test uitgevoerd door een getrainde arts, hoe betrouwbaar is de test als je hij uitgevoerd wordt door een ongetraind persoon thuis? Uit de validatie studie van de blijkt dat de meting met de Scolioscoop Curve een precisie heeft van een intra- en inter-class correlatiecoëfficiënt boven de 0,94 en accuratesse van 0,85 (Pearson correlatiecoëfficiënt). Dit betekent dat de Scolioscoop Curve een ongetraind persoon thuis met de Scolioscoop Curve net zou betrouwbaar kan meten als een getrainde arts.